Μήπως το air condition δουλεύει ασταμάτητα; Μήπως ο λογαριασμός ρεύματος είναι τσιμπημένος; Δες 15+1 tips για να βελτιώσεις την απόδοση του κλιματιστικού σου αλλά και για να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος χειμώνα - καλοκαίρι!
Με το καλοκαίρι να μπήκε για τα καλά, τα κλιματιστικά έχουν πάρει φωτιά! Για να μην "ανάψεις" όμως κι εσύ από τον φουσκωμένο λογαριασμό του ρεύματος, δες 15+1 τρόπους για να αυξήσεις την απόδοση και να μειώσεις την κατανάλωση του κλιματιστικού, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.
1. Καθάρισε τα φίλτρα του
Τα φίλτρα του κλιματιστικού χρειάζονται καθάρισμα κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας, δηλαδή περίπου 1 φορά τον μήνα. Σκέψου ότι εκεί συσσωρεύεται σκόνη και ρύποι από τον χώρο που κλιματίζεται. Αν δεν καθαριστούν, όχι μόνο επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα ανθυγιεινό περιβάλλον, προκαλώντας προβλήματα αναπνοής και αλλεργίες.
Tip!
Πώς θα καθαρίσεις τα φίλτρα του air condition; Αφού κλείσεις την παροχή ρεύματος, θα αφαιρέσεις προσεκτικά τα φίλτρα του, θα χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό καθαριστικό κλιματιστικού για να αφαιρέσεις τη βρωμιά και τη σκόνη, θα τα αφήσεις να στεγνώσουν και θα τα επανατοποθετήσεις στο κλιματιστικό!
2. Καθάρισε την εξωτερική μονάδα
Μπορείς και μόνος σου να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα πολύ εύκολα! Αρχικά, θα χρειαστείς ένα λάστιχο για να την πλύνεις επιφανειακά με λίγο νερό. Θα καθαρίσεις βέβαια και το σωληνάκι, από το οποίο φεύγει το νερό του κλιματιστικού, αφαιρώντας τυχόν βρωμιά, φύλλα και σκόνες που έχει μαζέψει. Έπειτα, βάλε το κλιματιστικό σε λειτουργία και τσέκαρε αν το νερό ρέει ανενόχλητο από το σωληνάκι και δεν λιμνάζει στην εσωτερική μονάδα.
Φυσικά, δεν τοποθετείς έπιπλα, γλάστρες και ό,τι άλλο βρεις γύρω ή πάνω από την εξωτερική μονάδα, καθώς θα μειώσεις την απόδοση του κλιματιστικού.
3. Τακτική συντήρηση κλιματιστικού
Το ήξερες ότι τα κλιματιστικά που δεν συντηρούνται είναι 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο; Άσε που έχουν περισσότερες πιθανότητες μηχανικής βλάβης, δημιουργούν ανθυγιεινό περιβάλλον στον χώρο σου και κάνουν περισσότερο θόρυβο.
Μπορείς να τα γλιτώσεις όλα αυτά, αν κάνεις συντήρηση στο κλιματιστικό σου. Φώναξε τον ψυκτικό 1 φορά τον χρόνο, αν το χρησιμοποιείς μόνο για ψύξη, και 2 φορές τον χρόνο, αν το χρησιμοποιείς και για θέρμανση. Ο ειδικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες, τον ανεμιστήρα στην εσωτερική και εξωτερική μονάδα με ειδικά χημικά καθαριστικά, θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού, ενώ θα κάνει και έλεγχο για τυχόν περίεργους θορύβους.
4. Βάλε την εξωτερική μονάδα σε σκιερό μέρος
Σύμφωνα με το Τμήμα Ενέργειας των ΗΠΑ, το κλιματιστικό σου είναι 10% πιο αποδοτικό, εάν η εξωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη σε σκιερό μέρος. Αν δεν έχεις ήδη φροντίσει να βάλεις την εξωτερική μονάδα υπό σκιά, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα σκέπαστρο από πάνω της για να εμποδίσεις την άμεση έκθεση της μονάδας στον ήλιο.
5. Τοποθέτησε ανεμιστήρα οροφής
Ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου, όταν λειτουργεί μαζί με το κλιματιστικό, εξοικονομώντας ενέργεια μέχρι και 50%. Γιατί;
Χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα οροφής, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο δωμάτιο διανέμοντας ομοιόμορφα τον παγωμένο - ή και θερμό αέρα τον χειμώνα - με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να δουλεύει λιγότερο, για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Ένας ανεμιστήρας οροφής είναι αρκετά οικονομικός στην αγορά του και έχει ισχύ κάτω από 100W, που σημαίνει ότι καίει όσο περίπου μία συμβατική λάμπα!
6. Μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα
Όπως καταλαβαίνεις και μόνος σου, όταν το κλιματιστικό είναι κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, μειώνεται η απόδοσή του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θερμοστάτης του ελέγχει τη θερμοκρασία κοντά στο κλιματιστικό και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, για να μειώσει τη θερμοκρασία που "καταλαβαίνει" ότι επικρατεί στον χώρο. Αν το έχεις τοποθετήσει κοντά σε συσκευές θερμότητας, όπως τον φούρνο, κάλεσε έναν ειδικό να σε βοηθήσει, για να βρεις μία καλύτερη θέση για το κλιματιστικό στον χώρο σου.
7. Ρύθμισε το κλιματιστικό στη σωστή θερμοκρασία
Για σένα που ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 18 βαθμούς το καλοκαίρι ή στους 27 βαθμούς τον χειμώνα, έχουμε κακά μαντάτα! Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος με τη θερμοκρασία που ρυθμίζεις το κλιματιστικό σου, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται. Έτσι, μειώνεται κι η απόδοσή του κλιματιστικού. Άσε που αν το εξωτερικό περιβάλλον έχει 35 °C, πολύ δύσκολα θα φτάσει και θα διατηρηθεί η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο στους 18 °C. Οπότε, τζάμπα κόπος, τζάμπα ενέργεια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία για να ρυθμίζεις το κλιματιστικό σου το καλοκαίρι είναι στους 25 - 28 °C και τον χειμώνα στους 20 - 23 °C. Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης, αυτή η θερμοκρασία είναι προτιμότερη για τον οργανισμό σου, καθώς οι μεγάλες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία, αλλά και να αποδυναμώσουν την προσαρμοστικότητα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι δυσφορία στις υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.
8. Ρύθμισε σωστά τις περσίδες του κλιματιστικού
Μήπως είσαι από αυτούς που ρυθμίζουν τις περσίδες του κλιματιστικού, ώστε ο παγωμένος αέρας να έρχεται κατευθείαν πάνω σου; Εκτός από την ψύξη που κινδυνεύεις να πάθεις, ο αέρας δεν κυκλοφορεί σωστά μέσα στον χώρο, οπότε το κλιματιστικό λειτουργεί περισσότερο για να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Πάμε πίσω στη φυσική του σχολείου! Ο θερμός αέρας που είναι πιο ελαφρύς κατευθύνεται προς τα πάνω, ενώ ο ψυχρός αέρας ως πιο βαρύς παραμένει στο κάτω μέρος του δωματίου. Ρυθμίζοντας τις περσίδες το καλοκαίρι με φορά προς τα πάνω, πετυχαίνεις καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό για θέρμανση τον χειμώνα, ρυθμίζεις τις περσίδες προς τα κάτω.
9. Περιόρισε τη χρήση συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα
Προσπάθησε να χρησιμοποιείς νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, όπως το σεσουάρ, το ισιωτικό μαλλιών και την κουζίνα, όταν συνήθως η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλά. Έτσι το κλιματιστικό δεν χρειάζεται να λειτουργεί παραπάνω για να ρίξει την ανεβασμένη θερμοκρασία.
Ιδέα!
Μπορείς να εκμεταλλευτείς το καλοκαίρι για να μαγειρεύεις στη βεράντα με ψησταριά ή μάτι υγραερίου, χωρίς να επιβαρύνεις με επιπλέον θερμότητα το εσωτερικό του σπιτιού!
10. Άσε τις δουλειές του σπιτιού για το βράδυ
Μα πού κολλάνε οι δουλειές του σπιτιού με την καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού; Όπως μπορεί να έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, ό,τι εκπέμπει θερμότητα μειώνει την απόδοση του air condition. Επομένως, προγραμμάτισε τη χρήση πλυντηρίου, στεγνωτηρίου και ηλεκτρικής σκούπας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Έτσι, το κλιματιστικό δεν θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να δροσίσει το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
11. Χρησιμοποίησε τέντα στο μπαλκόνι σου
"Κατέβασε" την τέντα στο μπαλκόνι σου, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Η τέντα δεν αφήνει την άμεση ηλιακή ακτινοβολία να πυρώσει τους τοίχους του μπαλκονιού ή της βεράντας σου, άρα και το εσωτερικό του σπιτιού σου. Επομένως, το κλιματιστικό δουλεύει λιγότερο.
12. Κλείσε παντζούρια & κουρτίνες
Κλείσε τα παντζούρια και τις κουρτίνες στα παράθυρα που βλέπει ο ήλιος - συνήθως ανατολικά ή δυτικά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ζεσταίνεται τόσο το εσωτερικό του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά στα δυτικά παράθυρα, φρόντισε να κλείνεις παντζούρια και κουρτίνες μετά τις 12 το μεσημέρι.
13. Αέρισε το σπίτι το βράδυ
Μόλις πέσει ο ήλιος, "ανέβασε" την τέντα και άνοιξε παντζούρια, κουρτίνες και παράθυρα για να αερίσεις το σπίτι. Ο νυχτερινός αερισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση, αλλά και την κατανάλωση του κλιματιστικού το βράδυ.
14. Επένδυσε στη μόνωση
Αν το σπίτι είναι παλιό, δεν έχει καλά κουφώματα ή πάσχει από διαρροές αέρα, αυξάνεται σημαντικά το ενεργειακό φορτίο του κλιματιστικού μέχρι και 30%. Όσο το επιτρέπει η τσέπη σου, ξεκίνα να επενδύεις στη θερμομόνωση του σπιτιού σου και να κλείνεις διαρροές αέρα που μπορεί να υπάρχουν σε πόρτες και παράθυρα.
15. Αντικατάστησε το παλιό κλιματιστικό σου
Αν το κλιματιστικό σου δεν είναι τεχνολογίας inverter και ενεργειακής κλάσης Α, τότε έχει έρθει η ώρα να το αντικαταστήσεις. Μπορεί να μην θέλεις να επενδύσεις στην αγορά ενός νέου κλιματιστικού λόγω κόστους, αλλά αν πραγματικά σε ενδιαφέρει η τσέπη σου, η λειτουργία του παλιού κλιματιστικού σου στοιχίζει πολύ περισσότερα από την αγορά νέου.
Ας μιλήσουμε με νούμερα! Aν αντικαταστήσεις κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης C με κλιματιστικό Α+++, εξοικονομείς 95% της ενεργειακής κατανάλωσης στη λειτουργία ψύξης και 73% στη λειτουργία θέρμανσης. Να στο πούμε κι αλλιώς: Κερδίζεις 20% περίπου για κάθε ενεργειακή κλάση που "ανεβαίνεις". Όχι κι άσχημα, έτσι;
Επιπλέον, επιλέγοντας κλιματιστικό με τεχνολογία inverter εξοικονομείς 30% λιγότερο ρεύμα, αφού χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσει τα επίπεδα της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα. Άσε που είναι και πιο αθόρυβο!
16. Διάλεξε κλιματιστικό ανάλογα με τον χώρο σου
Εάν μπεις στη διαδικασία αγοράς νέου κλιματιστικού, προτίμησε το κατάλληλο air condition για τον χώρο σου με τα ανάλογα BTU. Αν δεν το ξέρεις ήδη, με τα BTU μετράμε την ενέργεια που χρειάζεται το κλιματιστικό για να ψύξει ή να θερμάνει τον αέρα στο δωμάτιο. Αν, λοιπόν, εσύ επιλέξεις ένα κλιματιστικό περισσότερων ή λιγότερων BTU από ότι χρειάζεται ο χώρος που θα το βάλεις, τότε αναπόφευκτα θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
Tip!
Ακόμα και αν το κλιματιστικό σου δουλεύει τέλεια, ένα σύγχρονο μοντέλο θα κάνει σίγουρα περισσότερη οικονομία και θα έχει καλύτερη απόδοση.
Στην επιλογή των κατάλληλων BTU, πρέπει να υπολογίζεις και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του κλιματιστικού, όπως αν το δωμάτιο που θα τοποθετηθεί το βλέπει ο ήλιος, αν περιλαμβάνει συσκευές που παράγουν θερμότητα, πόσα άτομα βρίσκονται συνήθως στον χώρο, το είδος της μόνωσης και την ποιότητα κατασκευής του κτιρίου, αλλά και την υγρασία της περιοχής.
Tip!
Τώρα πια ξέρεις πώς να δροσίζεις ή να ζεσταίνεις το σπίτι σου με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση του κλιματιστικού σου. Και εξοικονομείς χρήματα, και προσέχεις το περιβάλλον.
Απόλαυσε, λοιπόν, το καλοκαίρι σου χωρίς να τρελαίνεσαι με τους λογαριασμούς του ρεύματος!
https://www.bestprice.gr/blog/180/15-kai-1-tips-gia-xamiloteri-katanalosi-toy-klimatistikoy
0 Σχόλια