Ο λιναρόσπορος έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Αναμειγνύεται σε smoothies για πρωϊνό, πασπαλίζεται σε δημητριακά, προστίθεται σε σαλάτες και γιαούρτι – όπως εσείς προτιμάτε. Είναι πλούσιος σε άλφα-λινολεϊκό οξύ, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του λιναρόσπορου είναι αναρίθμητες. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύει από τον καρκίνο και σας βοηθά να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτερες υπερ-τροφές έχουν παρενέργειες και οι άνθρωποι που υποφέρουν από ορισμένες καταστάσεις δεν πρέπει να τον καταναλώνουν. Στη συνέχεια, θα βρείτε μια λίστα με τις ανεπιθύμητες επιδράσεις του λιναρόσπορου, καθώς επίσης και μια σειρά από ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να τον εντάσσουν στη διατροφή τους.
Είναι αναγκαίο να είστε καλά ενημερωμένοι και να ενεργείτε ανάλογα. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ακατέργαστος λιναρόσπορος δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση και μπορεί να είναι δυνητικά τοξικός.
Οι Παρενέργειες Του Λιναρόσπορου1. Καθαρτικές ΙδιότητεςΣύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), ο λιναρόσπορος μπορεί να παρουσιάσει καθαρτικές ιδιότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν τον συνιστούν σε άτομα που υποφέρουν από διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εκκολπωματίτιδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.
2. Απόφραξη Της Πεπτικής ΟδούΈνα άλλο μειονέκτημα του λιναρόσπορου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του οισοφάγου ή του εντέρου, εάν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις ή χωρίς αρκετό νερό. Ο λιναρόσπορος δεν συνιστάται για κατανάλωση σε άτομα με στένωση του οισοφάγου ή του εντέρου.
Επιπλέον, σύμφωνα με το υγειονομικό σύστημα του πανεπιστημίου του Michigan, οι ασθενείς με σκληρόδερμα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν λιναρόσπορο, επειδή κάποιοι ασθενείς εμφάνισαν σοβαρή δυσκοιλιότητα και απόφραξη του εντέρου μετά την έναρξη λήψης συμπληρωμάτων ινών.
3. ΑλλεργίεςΠαρόλο που είναι ασυνήθιστο, θα πρέπει να αναφερθούν και οι αλλεργίες από τον λιναρόσπορο. Έχουν υπάρξει μερικές αναφερθείσες περιπτώσεις σοβαρού κοιλιακού άλγους, ναυτίας και εμετού, καθώς και απειλητικής για τη ζωή αναφυλαξίας.
4. Επιδράσεις ΥπερδοσολογίαςΤο NIH ερευνά τις επιδράσεις της υπερβολικής δόσης λιναρόσπορου σε μελέτες με πειραματόζωα και παρόλο που είναι ασυνήθιστο, μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή, αδυναμία και δυσκολία στο περπάτημα. Εάν πάρετε κατά λάθος υπερβολική δόση λιναρόσπορου, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή παράλυση.
5. Υψηλά Επίπεδα ΤριγλυκεριδίωνΟ μερικώς απολιποποιημένος λιναρόσπορος (με λιγότερη περιεκτικότητα σε άλφα-λινολεϊκό οξύ), μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
6. ΚαρκίνοςΣε ορισμένες πτυχές, ο λιναρόσπορος μπορεί να έχει παρόμοιες ιδιότητες με τα οιστρογόνα και γι’αυτό υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι μπορεί να επιδεινώσει τις καταστάσεις που οφείλονται σε ευαισθησία των ορμονών. Οι γυναίκες που λαμβάνουν λιναρόσπορο καθημερινά, μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στην εμμηνόρροια (ροή, διάρκεια, κ.λπ.).
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συμβουλεύει ότι οι γυναίκες με ορμονικές καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, τα ινομυώματα της μήτρας και ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών ή της μήτρας, πρέπει να είναι προσεκτικές όταν καταναλώνουν λιναρόσπορο.
Από την άλλη πλευρά, μερικές πρώτες μελέτες σε εργαστήρια υποδηλώνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να αντιταχθεί στα οιστρογόνα και να προστατεύσει από τον καρκίνο που εξαρτάται από ορμόνες, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επαληθευτεί και αποδειχθεί επιστημονικά. Μέχρι τότε, μεγάλη προσοχή!
Εδώ είναι οι ομάδες ανθρώπων που δεν συνιστάται να καταναλώνουν λιναρόσπορο σε οποιαδήποτε μορφή, διότι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας και επιδείνωση της κατάστασής τους:
Έγκυες Γυναίκες – Επειδή μπορεί να διεγείρει την εμμηνόρροια ή να έχει άλλες ορμονικές επιδράσεις, με σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Διαβητικοί Ασθενείς – Επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Άτομα Με Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπόταση) – Επειδή θα μπορούσε να μειώσει τη διαστολική αρτηριακή πίεση.
Άτομα Με Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) – Επειδή όταν καταναλώνουν λιναρόσπορο σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που μειώνει την αρτηριακή πίεση, μπορεί να την μειώσει περαιτέρω.
Άτομα Με Διαταραχές Πήξης Του Αίματος – Επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας, καθώς μειώνει την πήξη. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που παίρνουν φάρμακα ή συμπληρώματα για την αραίωση του αίματος.
Άτομα Με Διπολική Διαταραχή – Επειδή ο λιναρόσπορος έχει συνδεθεί με συμπτώματα μανίας.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.
Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση:
Marva @Truelife.grdiadrastikaΤο διαβάσαμε από το:
Οι Παρενέργειες του Λιναρόσπορου. Τι ΔΕΝ μας Είπαν. Ποιοί Πρέπει να τον Αποφεύγουν http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/07/blog-post_9006.html#ixzz5Ly7Cjsar
0 Σχόλια